Een kijkje in zijn hoofd

Mijn zoon van 15 is een echte puber. Sluit zich op in zijn kamer, liefst met het rolluik naar beneden en het raam potdicht. Komt beneden om te eten, laat af en toe de hond uit en verder zien we hem weinig. Wat zou er toch in dat hoofd omgaan? Hij verteld ons weinig en zijn antwoord op vragen is steevast: weet ik niet!

Deze ochtend heb ik hem net na het ontbijt uitgenodigd voor een potje KompasVinder, nog net voordat hij weer naar boven wilde glippen. Hij zei zo waar ‘ja’ op de vraag of hij een spelletje met me wilde spelen.

We begonnen met de vizierkaarten, zoek er 3 uit die bij je passen was de opdracht. Ik speelde zelf ook mee natuurlijk en zocht er ook 3 uit die bij hem paste, in mijn ogen. Daarna waren de koerskaarten aan beurt met dezelfde vraag. Daarna hebben we de vizier- en koerskaarten aan elkaar gekoppeld.

Zo mooi om een kijkje te krijgen in zijn hoofd, ook al is het maar een piepklein kijkje. En zo mooi om hem van een gespannen gezicht te zien veranderen in een ontspannen gezicht. Een glimlach, herkenning, opluchting, rust.

Als laatste pakte hij een expeditiekaart, dat was wel een lastig opdracht: rode ogen, schrikreactie, ‘ik weet het niet’. Samen de kaart onderzocht, in kleine stukjes gehakt. Gekoppeld aan een koerskaart. Dit werd al makkelijker. ‘Er liggen elke dag weer splinternieuwe uren op je te wachten’, daar kon hij wel wat mee. Opluchting en rust namen weer de overhand.

Ook mijn kaarten voor hem en stiekem ook voor mezelf aan hem uitgelegd. Wederom herkenning en opluchting in zijn gezicht.

Een grote gaap ? en toen was het goed. Mijn kanjer van 15 ging vrolijk de voortuin onkruidvrij maken.

Ook weten wat er in je puber zijn/haar hoofd omgaat? Of misschien heb je zelf wel een vraag waar je geen antwoord op hebt en hier meer duidelijkheid voor wil hebben? Neem vrijblijvend contact op en we kijken samen hoe ik je kan helpen. info@bennercoaching.nl

* Met toestemming van kanjer en puber van 15 geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *