Lichtdiagnostiek

Om de juiste diagnose te stellen moest er eerst lichtdiagnostiek plaats vinden. Dat gebeurde in het UMC in Utrecht. In 2019 ben ik in oktober 5 dagen naar het UMC Utrecht gereden voor het lichtdiagnostiek.

Uitleg UVa en UVb
UV staat voor ultraviolet. Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVa en voor 5% uit UVb. UVa stralen hebben een lange golf en dringen dus de huid goed in. UVb heeft een korte golf maar is heel krachtig, dit zorgt voor het bruine laagje op je huid.

UVa komt door glas en wolken heen, UVb wordt door glas geblokkeerd.

De Cleo lamp.
Cleolampen worden gebruikt bij zonnebanken, zij hebben een combinatie van UVa en UVb. De Cleolampen bootsen het natuurlijke zonlicht na voor een groot gedeelte.

 

Zoals je ziet reageer ik duidelijk op de Cleolampen.

Ik kreeg een plaatje op mijn rug geplakt met allemaal gaatjes er in. Over dat plaatje zat een plaatje dat telkens een stukje naar beneden schoof. Ik werd helemaal bedekt met zwarte lappen om verder niets aan te tasten. Het schuifje ging steeds verder naar beneden zodat er steeds meer gaatjes vrijkwamen. Aan het einde van deze sessie, na een minuut of 20, werd alles weer verwijderd en zie je dat ik heel duidelijk reageer op deze Cleolampen.

Hierna was de UVb lamp aan de beurt. Hiervoor werd mijn bovenarm gebruikt. Er werd een vlak afgemeten en er boven en er onder werd alles afgeplakt. Toen ging de lamp er op.

Hier reageer ik duidelijk minder op. Aan het eind van de week werd er nogmaals gekeken naar deze plek. Deze had een iets bruiner laagje dan de rest van mijn arm, helaas word ik niet echt bruin dus zie het niet duidelijk op een foto.

Verder werd er gekeken naar allerlei soorten licht, zo er gekeken naar paars- en blauw licht.

De meest heftige reactie kreeg ik op infrarood licht. Ik was helemaal afgedekt op de plekken waar het licht mij zou raken. Helaas was dat niet helemaal het geval.

Onder mijn arm bleek het licht ook te komen en ik kreeg daar een grote blaar. Met flink koelen en smeren met koelzalf hielp goed.

Na 5 dagen kon de balans worden opgemaakt.
Reactie op:
– UVa
– zichtbaar licht: paars en blauw
– infrarood

Mijn diagnose: urticaria Solaris en warmte urticaria nav reactie op infrarood.

Ik ben heel blij dat ik de diagnose weet en hier verder naar kan handelen.

Het onderzoek leverde ook leuke plaatjes op.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.